Szolgáltatások

Német népi gyermektánc

Óvodánkban évek óta működik német nemzetiségi néptánc foglalkozás. 2001 óta képzett német néptánc oktató, két német nemzetiségi óvónőnk tartja a foglalkozásokat. A középső- és nagycsoportos gyerekek hetente egyszer vesznek részt ezen a programon. A cél a sváb hagyományok megismertetése a gyermekekkel, továbbá az egyszerűbb mozgásformák, tánclépések elsajátítása. Gyermekeink nagy sikerrel szerepelnek Szekszárd város rendezvényein, óvodai és jótékonysági programokon, gyermektánc-találkozókon.

Magyar népi gyermektánc

A magyar néptánc hosszú évek óta nagyon kedvelt fakultatív program a gyermekek körében. Az élő zenei kíséretet a Csurgó Zenekar biztosítja. Tagjai képzett zenészek, akik különböző népi hangszereken játszanak. A zenekar vezetője Siklósi Krisztián, akinek az egyénisége, előadásmódja igen meghatározó, magávalragadó.

A foglalkozásokon a gyermekek megismerkedhetnek a néphagyományokkal, a néptánc elemeivel, népi mondókákkal, rigmusokkal, jóslásokkal, különböző hangszerekkel, dalos játékokkal.

A jeles napokat közösen, hangulatosan, tartalmasan ünnepeljük meg az óvodában (szüret, Luca-nap, Kisze, májusfa állítása, kitáncolása, Pünkösd).

Népi játszóház

Lehetőséget biztosítunk arra, hogy a gyermekek a német mellett megismerkedjenek a magyar nép szokásaival, kultúrájával, és a feledésbe merülő kismesterségekkel is.

A játszóházak jeles napokhoz kapcsolódnak, mint a húsvét és a karácsony.

Az ünnepi készülődéskor a szülő gyermekével együtt ismerkedik a hagyományőrző technikákkal. Pl.: gyertyamártás, csuhé angyal készítés, tojás írókázás, stb.

Nyáron a Szöszmötölő Táborban megismerkedhetnek a gyerekek a kismesterségekkel és mesterségeikkel. Pl.: bőrözéssel, szövéssel, nemezeléssel, gyöngyfűzéssel, csuhé tárgyak készítésével, népi hangszerekkel, népi ételekkel.

Az év során az óvónők kérésére a csoportokban is tartunk játszóházat, a gyerekek játékidőben készíthetnek csuhébabát, vagy más játékot természetes anyagokból.

Wunderland Óvoda - Szekszárd Copyright © 2019. All Rights Reserved.